Skip to content

Postbus 85400, 3508 AK Utrecht 085-401 79 00
info@fnv-aov.nl

De arbeidsongeschiktheidsvoorziening van de FNV is een vorm van crowdsurance. Dat klinkt modern, maar is eigenlijk een oud principe: een groep mensen spreekt met elkaar af dat ze elkaar financieel steunen als één van hen iets overkomt. Hieronder leggen we in drie stappen uit hoe de FNV AOV werkt.

Hier vind je een infographic die goed op je scherm past en dit bestand kun je juist weer goed printen.

pensioen

Sparen en schenken

Je betaalt geen premie, maar spaart iedere maand een bedrag op de gezamenlijke AOV-rekening (een derdengeldenrekening). Zo bouw je een potje/ buffer op. Als één van de andere leden ziek is, schenk je hem of haar een klein bedrag. Dat doen alle andere leden ook.

 

Ziek zijn en geld ontvangen

Als jij ziek bent, ontvang jij schenkingen van de andere leden, voor een periode van maximaal 24 maanden. Het totale bedrag dat je ontvangt kies je zelf, ieder bedrag tussen €1.000 en €4.000 netto kan. Dit mag niet meer zijn dan 80% van jouw gemiddelde netto inkomen uit onderneming. Er is een eigen risico periode van 2 maanden.

 

Ondersteuning arbodienst

De onafhankelijke arbodienst begeleidt, helpt eventueel bij re-integratie en beoordeelt de ziekmeldingen (beroepsarbeidsongeschiktheid).
Als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Anders raak je je klanten kwijt. 

 

Is je interesse gewekt?

Waarom wij meedoen!

"Als ik ziek word, keert mijn verzekering pas na 2 jaar uit. Met de FNV arbeidsongeschiktheidsvoorziening ben ik de eerste 2 jaar van ziekte ook voorzien van een goed inkomen."
Lidia Verweij
Lidia Verweij, Verpleegkundige
"Het mooie aan de FNV AOV is dat ik zelf zeggenschap over m'n geld houd.
M'n geld blijft gewoon van mij als ik er mee wil stoppen."
Rohan Yadav
Rohan Yadav, Back-end developer

Nog wat meer checken: de voorwaarden

Laten we nog even de voorwaarden herhalen. Transparantie, duidelijkheid en eerlijkheid vinden wij namelijk enorm belangrijk. Zo weet je waar je aan begint als je mee gaat doen met ons alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Voorwaarden om deel te nemen aan de FNV AOV:

  • Je bent zelfstandig ondernemer;
  • Je bent of wordt lid van FNV Zelfstandigen;
  • Op het moment dat deelname start, ben je in staat je beroep/ werkzaamheden uit te voeren. Je bent dus niet beroepsarbeidsongeschikt;*
  • Je genereert inkomen uit je onderneming. Of als je starter bent: je weet dat je inkomen gaat genereren.

* Als je op het moment dat jouw deelname ingaat door ziekte niet in staat bent jouw eigen beroep/ werkzaamheden uit te voeren en/of als je weet dat je binnenkort door een ziekte/ behandeling of ingreep (tijdelijk) niet jouw beroep/ werkzaamheden kunt uitvoeren, kun je nog niet deelnemen. Je meldt je dan aan wanneer je weer volledig in staat bent om te werken.

Meer weten?